Simeon Popov

Prostě, mlčíme!

22. 01. 2015 12:55:15
Dnes jsem měl tu čest se účastnit (alespoň na tu nejdůležitější část) zasedání zastupitelstva Hl. m. Prahy (dále jen „ZHMP“). Program byl vcelku „prázdný“ nic důležitého, nic zajímavého. A právě v tomto shledávám největší nedostatek.

Volby jsou již minulostí minimálně tři měsíce. Nový radní a i paní primátorka měli tedy dostatek času se seznámit s prostředím a nejpalčivější agendou, která byla kritizována ve volební kampani, a bylo nám slibováno, že vše bude jinak. Po schválení programu ZHMP v 10:30h bylo již jasno, že se žádnou novinku, perlu, informační bombu nebo alespoň sdělení o stavu Prahy nedozvíme.

Ze strany opozice, zcela oprávněně, padaly dotazy a návrhy na doplnění programu zasedání:

- kdy a jaký bude rozpočet na rok 2015; probíral magistrát koncept rozpočtu s jednotlivými městskými částmi?

- jaký je progres nebo řešení v kauze Opencard?

- proč došlo ke změně jízdního řádu MHD; proč jednotlivé městské části dostaly pouze pár dnů na vyjádření, v tak důležité záležitosti, ovlivňující život miliónů obyvatel?

- jaký je progres nebo řešení v kauze tunelu Blanka; kdy bude otevřen; proč došlo k opětovnému navýšení nákladů bez výběrového řízení?

- jaký je progres v případě dostavby metra linky D?

- proč nedošlo k určení jednoho radního zcela odpovědný za agendu informační technologie (IT) Prahy (pouze nějaká podoblast kompetence, s obtížnou budoucí identifikací odpovědné osoby)?

- jaké je řešení ve věci Pražských stavebních předpisů apod.?

Reakce pražské vládní koalice mne, musím se přiznat, nemile zaskočila. Pozměňovací návrhy na změnu programu neprošly, ani jeden, a o stavu práce primátorky a radních jsme se nedozvěděli ani písmenko. Mlčelo se. Pouze pan Matěj Stropnický se přiznal (čest jeho odvaze), že např. o problematice Pražských stavebních předpisů moc neví, jelikož se na toto téma nepřipravil a současně tento nově navrhovaný bod programu ZHMP nelze schválit a projednávat, jelikož nejsou ani připraveny materiály. Rovněž nevěnoval náležitý zájem demonstraci konající se před budovou radnice na Mariánském náměstí, která měla za cíl upozornit na nutnost záležitost se stavebními předpisy řešit prioritně a rychle, čímž v podstatě ignoroval obyvatele Prahy. Je tedy pozoruhodné, že demonstracím, které zaštiťuje (je patronem) pan Stropnický, se musí věnovat veliká pozornost (i mediální s jeho osobní účastí), ale pokud jde o demonstraci někoho jiného, tak u něj dominuje apatie.

Je tedy pro mne zarážející, že primátorka, jako lídr, tak i náměstek primátorky odpovědný za oblast územního rozvoje a územního plánu, ale i ostatní radní, nebyly schopni a ochotni podat alespoň elementární informace o stavu věcí (výsledku jejich práce), tak důležitých pro Pražany, a to i s ohledem na předvolební sliby.

Dnes máme 22.1.2015 a pevně doufám, za nás všechny, že se vládnoucí koalice nechce promlčet do dalšího volebního období? Chápu, že někteří politici mají velkou averzi k tzv. „prázdnému žvanění“, ale dalším extrémem je i absolutní mlčení, které může hraničit až s pohrdáním. Držme si tedy pěsti!

Autor: Simeon Popov | karma: 14.53 | přečteno: 487 ×
Poslední články autora