Simeon Popov

Kdo má pravdu?

29. 04. 2016 8:08:08
Je prázdná budova dostatečným důvodem, aby 50 lidí vzalo spravedlnost do svých rukou a ve jménu vyššího dobra obsadili majetek nás všech?

Postačí pouze názor 200 lidí či program nějakého sdružení či politického hnutí? A co když jiných 200 lidí s tímto radikálním postupem nesouhlasí? Která skupina je tedy víc v právu? Co když přijde dalších 50 aktivistů a budovu bude chtít pro sebe obsadit, ale pro jiné účely? Která z těchto dvou skupin pak bude moci užívat budovu, které "dobro" bude větší? Je tato prázdná budova náš největší společenský a politický problém nebo jsou to někteří politici, kteří nedělají svoji práci dobře a spíše myslí pouze na sebe, např. při podivném čerpání dotací nebo honění se za mediální slávou? Proč se spíše neobsadí budova některého ministerstva, které je nefunkční, nepracující pro lidi dle volebních slibů?

Stát je takový jaký jsou jeho obyvatelé. Pravidla jsou od toho, abychom přežili, a to doslovně! Pokud někdo chce "občanskou neposlušnost", tak jedině v souladu s čl. 23 Listiny základních práv a svobod: „Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený Listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny.“ V případě Kliniky (Autonomní sociální centrum, Jeseniova 60, Praha 3) tato situace nenastala, jelikož jsme stále právním státem a nebyly vyčerpány všechny právní instrumenty! Prostě si aktéři vybrali snadnější cestu, mediálně přitažlivější, skýtající větší možnosti získávání politických bodů. Jak by se měly zachovat všechny charitativní organizace pečující o seniory, zdravotně postižené, opuštěné děti, těžce nemocné, mladé matky v tíživé životní situaci, které pravidla dodržují? Zákony se tedy budou měnit na ulici? Každý si tedy obsadí opuštěný dům a bude deklarovat společensky prospěšnou práci jako omluvu a zdůvodnění jeho přednostního práva na „existenci a svobodné myšlení“? Rovněž mne nepříjemně udivuje proklamace Kliniky, že politici nejeví dostatečný zájem a radnice ke nepřátelská, bez toho, aby rozlišovala jednotlivé osoby. Neoslovili totiž všechny politiky s konkrétní žádostí o podporu. Pokud se má něco změnit, vyřešit, tak se musí hledat systematicky podpora, a ne pouze nátlakově, skrze média. S obsahem činnosti Klinika lze asi souhlasit, ale nelze určitě souhlasit s formou jakou svoji vůli prosazují, jelikož je nebezpečná! Na tom nic nezmění ani ocenění Nadace Charty 77!

Ještě nebezpečnější je ovšem počin ze strany hnutí ANO, ČSSD, STAN a KDÚ-ČSL, které se za účelem udržení vlády na hl. m. Praze, nechají vydírat a souhlasily s odkoupením budovy Jeseniova 60, Praha 3. Jde de facto o pobídku obdobným nebo stejným skupinám aktivistů, aby tímto způsobem obsazovaly všechny libovolné budovy (bez ohledu na jejich stav) a pak nátlakovou metodou si vymohly bezplatné bydlení. Toto jejich jednání není již o svobodě a ani o boji proti kapitalismu nebo pomoci uprchlíkům či pomoci sociálně slabším, to je pouze vychytralost a prospěchářství za peníze nás všech!

Autor: Simeon Popov | karma: 31.37 | přečteno: 804 ×
Poslední články autora