Simeon Popov

Poliklinika na Jeseniove 60, Praha 3

10. 12. 2014 10:15:06
V prázdném domě roky přebývali narkomani a bezdomovci. Občanská iniciativa KLINIKA budovu obsadila minulý víkend a vyklidila z ní dva kontejnery odpadků. Nabídku, že bude o objekt za symbolický nájem pečovat, však stát odmítl.

Městská část Praha 3 se Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na prázdnou budovu dotazovala už v listopadu loňského roku, protože si na její „obyvatele“ stěžovali místní. Praha 3 měla o objekt zájem, chtěla v něm vybudovat školku. Podle zákona musí zastupitelstvo městské části odsouhlasit nabízenou finanční částku předem. Tato informace však městskou část ve výběrovém řízení značně znevýhodňuje a prakticky vylučuje úspěšnost ve veřejné soutěži, jelikož by konkurence znala finanční limit předem.

Dokonce v tomto objektu zasahovala Policie ČR se snahou sjednat nápravu a domluvit všem iniciátorům akce. Bohužel to pouze u domluvy neskončilo a bylo zapotřebí sáhnout k donucovacím prostředkům.

Včera jsem absolvoval druhé zasedání MČ Praha 3, skončilo před půlnocí. Bylo 18:35 hod. a od třetí hodiny odpoledni jsme byli pouze v 1. bodě programu. Zelení si opět našli téma na zviditelnění se. Teď to není Nákladové nádraží Žižkov, ale opuštěná poliklinika na Jeseniove 60, Žižkov. Aby vše mělo svou náležitou publicitu, tak se na ZMČ Praha 3 plamenně řečnilo a padal jeden absurdnější návrh za druhým. S Iniciativou KLINIKA lze souhlasit pouze z částí, tj. co do jejich námitky se stavem budovy a počinu vytvořit něco užitečného. S čím ovšem nelze souhlasit vůbec, je způsob jakým tito aktivisté chtěli a chtějí svého cíle dosáhnout. Zásah do soukromého vlastnictví je v právním statě nepřijatelný! Ad absurdum je nemyslitelné, aby někdo komu vadí hlasitá hudba linoucí se od souseda, obsadil jeho dům, zařízení reprodukující hudbu vypnul a setrval zde do doby, než souseda převychová. Existují i jiné cesty, i když časově náročnější, avšak zcela v souladu s právními předpisy. Po dnešním zasedání MČ Praha 3 zůstává pouze pachuť neupřímnosti vůči voličům nejenom Strany zelených, jelikož se uměle a narychlo vytvořila kauza, medializovala se a nafoukla do gigantických rozměrů pouze pro sólové vystoupení jednoho zastupitele z opozice (PhDr. Matěj Stropnický), který je shodou okolností i náměstkem primátorky Prahy. Takto lze tedy očekávat, že pro zviditelnění se, bude každé tři měsíce nějaká budova obsazena? Prospěje tento způsob politikaření doopravdy obyvatelům MČ Prahy 3?

Populismus proste ničemu nepomáhá, snad si to někdy Zelení aktivisti uvědomí ... snad.

Autor: Simeon Popov | karma: 12.02 | přečteno: 529 ×
Poslední články autora