Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Problémy EU

V současnosti je 26 milionů obyvatel EU bez práce, z toho je evidováno více než šest milionů nezaměstnaných mladých lidí (do 25 let), což znamená, že každý pátý mladý člověk na trhu práce není schopen najít zaměstnání. Téma nezaměstnanost je tedy jedním z největších problémů, kterým musí Evropa čelit.
  • Průměrná míra nezaměstnanosti v EU pro rok 2012 (souhrn za všechny věkové kategorie) přesahuje 10,5 %. Pro rok 2013 (Eurostat) nejsou ještě dostupné údaje, ale domnívám se, že míra nezaměstnanosti dosáhla 11 % (cca 55,6 mil.).
  • Oproti celkové je míra nezaměstnanosti mladých do 25 let více než dvojnásobná – pro rok 2012 dosahovala v EU průměru 23 %.
  • V České republice celková míra nezaměstnanosti (měřená podle metodiky Eurostatu), oscilovala v roce 2012 kolem 7 % hranice (dle ČSU v 3. čtvrtletí 2013 dosáhla úrovně 6,9 %), míra nezaměstnanosti mladých do 25 let se pohybovala v úrovni 19,5 %, čili je oproti celkové téměř trojnásobná.
  • Nejvyšší míra nezaměstnanosti mladých lidí je v Řecku, Španělsku a Chorvatsku, a to mezi 43 % až 55,3 %.

Nezaměstnanost mladých lidí do 25 let je způsobena zejména třemi faktory:

-   vzdělání (bohužel systém školství je nastaven spíše na kvantitu posluchačů než na kvalitu a potřeby trhu práce; orientace je spíše na obecné a humanitní obory a chybí užší specializace a orientace na obory, které jsou na trhu práce nedostatek)

-   konkurence na trhu práce (konkurence zkušenějších čerstvě propuštěných pracovníků znevýhodnila především nejmladší uchazeče o zaměstnání, zejména čerství absolventi škol nyní hledají práci výrazně obtížněji a déle, protože jim chybí požadovaná praxe; díky ekonomické krizi se zaměstnavatelé naučili využívat pracovní síly efektivněji nebo někdy své zaměstnance přetěžují /po přijetí úsporných opatření/ a nepotřebují nabírat tolik nových zaměstnanců)

-   mylná očekávání (očekávání absolventů se nesetkávají s realitou a mnohdy se musí uspokojit se zaměstnáním /pokud jej najdou/, které je mimo jejich obor vzdělání, ale i mimo jejich představy).

Samozřejmě, že si Evropská unie uvědomuje některé významné problémy – nezaměstnanost, špatná fiskální politika, stárnutí populace, nekoordinovaná a nejednotná imigrační a migrační politika apod. Vznikají proto na půdě některých orgánů EU různé projekty a programy, které mají za úkol najít příčiny potíží a najít vhodná řešení, vše ve vzájemném dialogu.

Jedním z těchto počinů je iniciativa Evropského parlamentu nesoucí název ReACT. Jde v podstatě o pět interaktivních konferencí, které se orientují na sdružení významných osob z oblasti politiky, ekonomiky, výzkumu a kultury, které by měly společně diskutovat na výše uvedená témata a pokud možno i nalézt řešení. Odrazovým můstkem by jim měla být určitá platforma umožňující výměnu zkušeností, nápadů a rozvíjení diskuse. Měl by to být základní kámen, nové zázemí, pro nalézání řešení, která by uzdravila a posílila Evropu.

Další iniciativou Evropského parlamentu je Agora občanů (v Bruselu ve dnech 6. - 8. listopadu 2013, se setkalo 54 mladých lidí z celé Evropy). Agora občanů představuje spojnici mezi Evropským parlamentem a evropskou občanskou společností. Jde o další diskusní platformu, která má více sblížit občany EU s Evropskými institucemi. Agora poskytuje prostor pro otevřenou diskusi s cílem dosáhnout konsenzu nebo zjistit názorové rozdíly v občanské společnosti, pokud jde o kroky, které je nutno podniknout k řešení problémů, před něž bude Evropa v budoucnu postavena. Závěry Agory jsou v podobě, v jaké je navrhnou zástupci občanské společnosti, budou postoupeny evropským a vnitrostátním orgánům a zúčastněnými stranami jsou dále šířeny.

Jak je vidět, tak naši zástupci v některých orgánech EU již pochopili, že komunikační kanál mezi nimi a obyčejnými občany je propastný a nyní se snaží stavět spojovací mosty, které by eliminovali vzájemné odcizení. EU a její instituce jsou mnohdy vnímány jako jeden velký byrokratický moloch, jež (zjednodušeně řečeno) život pouze ztěžují, a to mnohdy právními předpisy, které jsou odtrženy od reality a skutečných potřeb obyvatelstva.    

Řešením výše uvedené nezaměstnanosti mladých lidí (absolventů) dnes vidím za sebe zejména v možnosti zaměřit úsilí států EU nikoli pouze na kvantitu vzdělaných, ale i na kvalitu s ohledem na potřeby trhu práce. V současnosti jsou SS a VŠ primárně motivovány pouze finančně, tj. počtem uchazečů. Pozornost by se tedy měla zaměřit spíše na strukturu pracovního trhu, jeho potřeby a měla by se zvýšit míra vzájemné komunikace a pomoci mezi soukromým a veřejným sektorem (budoucí zaměstnavatelé) se vzdělávajícími instituty. Současně by se měl vytvořit systém různých podpor (nejenom finančních) pro soukromé firmy a SŠ-VŠ, které by akcelerovaly motivaci soustředit se na vzájemné potřeby a tím na trh práce a ekonomiku. Je také nutné motivovat budoucí absolventy, aby se proaktivně seznamovali s potřebami a strukturou trhu práce, více vyhledávali při studiu možnosti práce v oboru. SS a VŠ by se měly více soustředit na propojení některých studijních oborů s praxí (možná finanční podpora ze zdrojů EU) a tím lépe odborně připravit studenty.  

Autor: Simeon Popov | neděle 9.2.2014 16:03 | karma článku: 10,23 | přečteno: 1600x
  • Další články autora

Simeon Popov

Připomenutí si událostí ze 17.11.

Minulý rok proběhla vzpomínka na události ze 17.11. velice nedůstojně! Snad to tento rok bude lepší...

17.5.2016 v 11:08 | Karma: 9,43 | Přečteno: 357x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Simeon Popov

Zestátnit!

Kouzelné slovíčko pana prezidenta, jemuž v poslední době sekunduje občas i ministr financí. Začíná se používat čím-dál častěji.

12.5.2016 v 20:44 | Karma: 19,00 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politika

Simeon Popov

Nový starosta Londýna

Starostou Londýna byl zvolen labourista Sadiq Khan, který porazil kandidáta vládních konzervativců Zaka Goldsmitha.

7.5.2016 v 10:33 | Karma: 12,52 | Přečteno: 737x | Diskuse| Politika

Simeon Popov

Kdo má pravdu?

Je prázdná budova dostatečným důvodem, aby 50 lidí vzalo spravedlnost do svých rukou a ve jménu vyššího dobra obsadili majetek nás všech?

29.4.2016 v 8:08 | Karma: 31,45 | Přečteno: 804x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Simeon Popov

Království (bez)naděje

Míle děti! Řeknu vám pohádku o jednom feudálním pánovi, který chtěl sjednotit všechna panství a vyhnat nenasytné zloděje a loupežníky, kteří sužovali jeho zemi.

16.2.2015 v 10:36 | Karma: 9,36 | Přečteno: 515x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Znepokojivá čísla. Každý druhý Alžířan žijící v Německu je podezřelý ze zločinu

23. dubna 2024  14:18

Premium Německé úřady zveřejnily znepokojivé kriminální statistiky: podle nich tvoří podezřelé z trestných...

Pošli peníze pro hladové děti, máš 5 sekund, vydírali muže kvůli erotickému videu

23. dubna 2024  14:15

Policisté na Ostravsku vyšetřují případ, kdy se obětí internetových vyděračů stal invalidní...

Meningokok zabil malé dítě. Zvažte očkování, vakcínu hradí stát, radí odborníci

23. dubna 2024  14:12

Smrtící meningokoková bakterie, které podlehne každý desátý nakažený, se od covidu objevuje v Česku...

Problémy ve zdravotnictví se nevyřeší dalším přidáváním peněz, míní premiér

23. dubna 2024  14:02

Problémy českého zdravotnictví se podle premiéra Petra Fialy (ODS) nevyřeší jen dalším přidáváním...

  • Počet článků 63
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 956x
Jsem člověk, kterému není lhostejné, kde žije a jak žije. Větší společenská angažovanost a hlad po informacích, by nám určitě prospěla. Aktivně se snažím změnit politickou kulturu, a to nejenom jako politik.

Seznam rubrik